Fysiotherapie

Als psychosomatisch werkend longfysiotherapeut ligt mijn focus op de ademhaling.

Op het moment dat de ademhaling klachten oplevert, hetzij door een chronische aandoening of een dysfunctionele ademhaling (voorheen werd dit hyperventilatie genoemd) dan ga ik op zoek naar de oorzaak van het probleem.

Als er een structureel probleem is dan is er altijd een functioneel staartje wat je wel aan kunt pakken. Samen met de patiënt kijk ik dan naar het grotere geheel, in de behandeling neem ik dan het immuunsysteem, de voeding, de slaap, de ademhaling, stress en bewegen mee.

Bewegen op diverse manieren: beweegt het lichaam intern genoeg, dat wil zeggen: kunnen de organen en fascia lekker los van elkaar bewegen of is dat weefsel minder elastisch geworden en blokkeert dat de ademhaling. Of beweeg je je hele lichaam te weinig.

De technieken die ik toepas komen uit de methode die ik geleerd heb in de opleiding voor orthopedische revalidatie (Fysio Physics), dit is een behandelmethode, die bestaat uit testen, tapen, triggeren en trainen. De licentie is hiervoor in aanvraag.

De methode gaat volgens een vast test- en behandelpatroon:

  • Testen: tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.
  • Tapen: na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook die richting ingetapet.
  • Triggeren: met fysiotherapeutische mobilisatie -en manuele technieken wordt de beweging in het gewricht gestuurd en vrij gezet.
  • Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.

Het kan ook zijn dat er littekens zijn die de bewegingen van de ademhaling of gewrichten zeer kunnen beperken, daarvoor gebruik ik vaak de PhysioTouch, als het weefsel los is, kunnen de beperkingen in de bewegingen veel makkelijker opgeheven worden.